Cursus: Wilde bijen herkennen - volzet! Lathyrusbij

De wereld staat op zijn kop. Onze belangrijkste bondgenoten in de voedselproductie sterven uit. Honingbijen verdwijnen letterlijk uit hun korven en ook wilde bijen vinden geen eten meer. De hoogste tijd dus om deze boeiende diergroep eens grondig onder de loep te nemen en te kijken hoe we hen kunnen helpen.

In het kader van het Interreg-project 'Samenwerken voor pollinators' wordt een cursus wilde bijen georganiseerd.  In deze cursus kom je dan ook alles te weten over Roodgatjes en Geeltipjes, Zilveren fluitjes en Gouden slakkenhuisbijen. We leren ze herkennen en bekijken hun levenswijze, nestplaatsen en voedselvoorkeur. Met onze praktische tips maak je ook van je eigen tuin een bijenreservaat. Naast enkele theorielessen trekken we ook effectief het veld in op zoek naar bijen.

Theorie:

  • Woensdag 1 en 8 maart alsook 15 maart 2017 – van 19.30u tot 22.30u - in het OC Lemberge - Burg. Maenhautstraat 1, 9820 Merelbeke

 Praktijk:

  • Zaterdag 25 maart 2017: onder voorbehoud:

Op deze eerste excursie trekken we richting de Oosterzeelse Breek- en Betoncentrale in Oosterzele op zoek naar de eerste bijen van het jaar. Enkele zandbijen die van wilgenstuifmeel snoepen zijn van dit gebied bekend, maar ook de eerste hommelkoninginnen van het jaar en een enkele Gewone sachembij passeren de revue.

Afspraak aan Scheurbroek 6, Oosterzele

Van 14u tot 17u.

  • Zaterdag 22 april 2017 

De excursie van vandaag brengt ons naar de Scheldemeersen waar we verschillende zand- en wespbijensoorten zoeken. Ook enkele groefbijen en hommels komen aan bod. 

Afspraak aan de Sint-Martinuskerk, Gaversesteenweg te Schelderode/Merelbeke. 

Van 14 u tot 17 u. 


Lesgever: Jens D'Haeseleer, Natuurpunt Studie

Cursistenbijdrage: 60€ voor leden, 70€ voor niet leden NP. Je inschrijving is definitief na betaling van de bijdrage op de rekening van Natuurpunt Boven-Schelde ( BE22 8910 4402 2347  ) met vermelding van 'Cursus bijen' in de mededeling. Voor meer info kan je terecht bij: Lieve Van Acker: Lievevanacker@hotmail.com. 

 

Cursusaanbod

Binnenkort meer nieuws over een najaarscursus!

U bevindt zich hier: