Educatie

Educatie. Een dure term. Misschien ook wel wat stoffig, belererig, schools. Maar niets is minder waar. Educatie is één van de vier peilers van Natuurpunt, naast beleid, beheer en studie. Dit is de Heilige Vieréénheid van onze vereniging. De één kan niet zonder de anderen, de anderen niet zonder de één. Want om iets te kunnen bestuderen moet je eerst weten wat er allemaal te bestuderen valt. Een broedvogelmonitoring zonder een degelijke kennis van de zangvogelgeluiden? No way! Een beheerplan opstellen zonder een goed onderbouwde kennis van de fauna en flora van dat gebied? Forget it! Een bezwaarschrift indienen tegen een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) zonder dat je weet welke natuurwaarden net door dat RUP zouden kunnen worden aangetast? Tarara Micha Mara! U merkt het meteen: educatie hoort bij Natuurpunt als Peppie bij Kokkie.

En waarover gaan we dan allemaal ‘educeren’? Over van alles. In het verleden passeerde al één en ander de revue. Dagvlinders, libellen, paddenstoelen, zangvogelgeluiden, digitale fotografie, … Een doorsnee cursus omvat een aantal theorielessen, afgewisseld met een pak praktijk, buiten, in het veld. Voor de theorie kunnen we steeds beroep doen op de uitmuntende lesgevers van Natuur.Educatie. Maar ook in de eigen afdeling heeft zich de voorbije jaren al aardig wat educatief talent ontwikkeld. Aan de hand van interactieve powerpoints en gewapend met een gebruiksvriendelijk cursuspakket, neemt de lesgever je mee in de wondere wereld van zijn onderwerp. Gaat het over libellen? Dan trekken we eerst een keertje naar de Damvallei in Destelbergen, een hotspot in eigen regio om erna richting Harchies te togen, om ook een andere resem aan soorten eens in levende lijve te zien. Voor reptielen en amfibieën wordt tocht 1 een verkenning van de Makegemse Bossen, waar we kennis maken met Gewone Pad, Bruine Kikker, Alpenwatersalamander, Kleine Watersalamander, Vinpootsalamander, Kamsalamander, Vuursalamander en Hazelworm. De tweede praktijkles brengt ons in de Kalmthoutse Heide, op zoek naar Adder, Gladde Slang, Heikikker, Poelkikker en Levendbarende Hagedis. U ziet het: een goed doordacht plan, uitgebalanceerd en altijd met toplesgevers (al zeggen we het zelf ).

En voor wie het verschil nog niet kent tussen een Driedoornige Stekelbaars en een Zomereik? Zijn er voor die mensen ook cursussen? Uiteraard! Bij de aankondiging wordt steeds aangegeven welke voorkennis is vereist. Beginners, gevorderd, experten: iedereen komt aan de beurt. Vaak wordt ook modulair gewerkt waarbij we starten met een module voor beginners (om, zeg maar, de Koekoek en de Tjiftjaf op geluid te leren herkennen). In een tweede module wordt stilgestaan bij de iets moeilijkere soorten (als Kleine Karekiet en Fitis) om tijdens de derde cursus in te gaan op de echt moeilijke geluidjes. En voor wie denkt al alles te kennen: kom toch maar af. Gegarandeerd dat u toch nog iets nieuws opsteekt. Ken je eigenlijk wel de alarmroep van een Grasmus, de vluchtroep va een Ransuil of het gekrijs van een Wielewaal? We leren het u allemaal (stapje voor stapje, bij een borrel en een hapje).

Het aantal cursisten wordt doorgaans beperkt om alles optimaal te kunnen laten verlopen. En - zoals steeds -  krijgen leden een stevig ledenvoordeel op de cursuskosten. Hou de agenda dus goed in de gaten en als er een cursus wordt aangekondigd die je zint: meteen inschrijven want voor je het weet is de cursus volzet. Heb je zelf suggesties voor één of ander onderwerpen? Wij zijn één en al oor en zullen steeds overwegen om op jouw vraag in te gaan, zolang het maar niet gaat over kantklossen of wijndegustatie - hoewel we over dat laatste ook wel wat competentie aan boord hebben. Tot op de volgende cursus!

 KoraaljufferRosse Vleermuis - René Janssen

U bevindt zich hier: