Het vriendelijke snoetje dat jou vanop onze header toelacht, is dat van een Vuursalamander. We hebben de Vuursalamander gekozen als onze website-mascotte omdat de Makegemse Bossen het enige boscomplex is in Vlaanderen waar onze vijf inheemse salamandersoorten samen voorkomen (dus ook de zeldzame Kam- en Vuursalamanders, die beiden rode lijstsoorten zijn). Dat de Vuursalamander bij ons ongeveer het meest noordelijke punt van zijn Belgische verspreidingsgebied bereikt (in Duitsland komen ze wel nog een pak noordelijker voor), was nog een goede reden om voor deze olijkerd te kiezen en niet voor het kleine draakje waar de Kamsalamander toch wel op lijkt. En het moet ook gezegd worden, omdat we deze prachtige foto's van Bernard Van Elegem mogen gebruiken.

Dat de foto's in de Makegemse Bossen genomen werden maakt het er natuurlijk extra interessant op. Eén van de foto's die Bernard ons opstuurde vind je onderaan deze pagina terug.

De Vuursalamander is onze enige landsalamander. De vier andere Vlaamse salamandersoorten (Kleine watersalamander, Vinpootsalamander, Alpenwater-salamander en Kamsalamander) zijn watersala-manders. Ze worden zo genoemd omdat ze in het water paren en hun eitjes in het water afzetten. Buiten de paarperiode leven ook alle watersalamanders op het land. Vuursalamanders leven echter hun hele volwassen leven op land. Al beginnen ze hun leven als larve in bospoeltjes of in bronbeekjes. De vrouwtjes leggen dus geen eitjes, maar ze zijn levendbarend!

Vuursalamanders hebben een opvallende zwart-gele tekening. Dergelijke opvallende tekeningen duiden in de natuur gewoonlijk op gevaar (denk bijvoorbeeld maar aan een wesp). Zo ook bij de Vuursalamander, die giftig is: achter het oog en op de rug bevinden zich een heleboel kleine gifklieren die zichtbaar zijn als zwarte puntjes. De tekening is trouwens voor elk individu verschillend. Vooral het strepenpatroon op de rug laat vrij gemakkelijk individuele herkenning toe.

Vuursalamanders hebben oude, vochtige eiken- en beukenbossen nodig met veel dood hout. Deze biotoop vinden ze bij ons nog volop in de Makegemse Bossen.

U bevindt zich hier: