Zondag 12 mei Vroege ochtendwandeling met Sweet & Salty Breakfast

Wie mee wil op deze ochtendtocht is best op tijd uit de veren: de wandeling start om 5uur. Op dit tijdstip ontwaakt de natuur. Het is lente… De lucht vult zich met de taal van vogels terwijl nachtdieren zoals vleermuizen juist gaan slapen. Dauw ligt als een deken over weiden en struiken. Alles is fris en misschien zie je tijdens het wandelen wel een ree of bever. Natuurgids en vogelkenner Hugo De Bruycker neemt je mee op sleeptouw naar de Zevergemse meersen en het Weldenbos.
Rond 8u sluiten we deze unieke ervaring samen af met een heerlijk ontbijt.

Afspraak:
05:00 - 10:00
Ontbijt: 8 h (vlakbij Kerk op 200m)
Kerk van Zevergem

Meebrengen:
Aangepast schoeisel en je hondje laat je best thuis.
Inschrijven voor het ontbijt:
via groenlinkbovenschelde@gmail.com.
Leden: 10€ - Niet-leden: 12€
Info:
Willem Audoor (willem.audoor@telenet.be)

Zondag 19 mei Steltlopertocht

Half mei is het hoogtepunt van de doortrek van steltlopers op weg naar hun
Arctische broedgebieden. Velen zijn al in
broedkleed. We bezoeken enkele goede
steltlopergebieden ten noorden van Gent
en in Zeeuws-Vlaanderen.

Afspraak:
07:00 Yachtdreef in Gent
Terug rond 19:00
Info:
Geert Spanoghe 0478/28.15.23 (geert.spanoghe@inbo.be)
Je kan lunch meebrengen, maar we stoppen onderweg wel ergens om iets te eten te kopen.
Kostendelend rijden, inschrijven is niet nodig.

Woensdag 29 mei-zondag 2 juni verlengd weekend aan het Lauwersmeer

Het Lauwersmeer behoort volgens de Vogelkijkgids Nederland tot de top vijf van vogelgebieden in Nederland, met stersoorten als Grauwe kiekendief, Roerdomp, Snor, Zeearend, Buidelmees, Dwergmeeuw en Wielewaal. Maar er bloeien ook zeeën van orchideeën, er leven Vossen en er grazen Schotse hooglanders en Konikpaarden.

Inschrijven verplicht - Kostendelend rijden - Richtprijs: € 150.

Info:
Guy Huylebroeck 0473/89.42.09 (guy.huylebroeck3@telenet.be)

Zondag 2 juni De Scheldevallei: meersengebied met een rijk verleden!

Deze nu zo vredige stroom heeft het landschap van een hele streek vorm gegeven en bracht eeuwenlang leven en voorspoed. Al wandelend doorheen de vallei ontdekken we sporen van onze Keltische voorouders – de putten waaruit de Scheldesteen werd gewonnen – de meersen en hoe de stroom de voedingsbodem was voor zoveel menselijke activiteit.

Afspraak:
14:00 - 17:00
Kerkplein in Schelderode (Gaversesteenweg)
Meebrengen:
stevige wandelschoenen en gemakkelijke
kledij, we volgen aangelegde, meestal onverharde paden.
Info:
Yves Opstal 0479/89.56.88 (yves.opstal@pandora.be)

Beheerwerkdagen 2019 - eerste en tweede kwartaal

 Geïnterseerden kunnen hun naam doorgeven op groenlinkbovenschelde@gmail.com en dan worden ze vooraf persoonlijk op de hoogte gebracht.
Noteer alvast volgende dagen in je agenda:  
  • 11 mei en 8 juni. Beheerwerken in de Scheldevallei. Meer info later en per Flits.
Info0473637659 (Koen De Witte)
Meebrengen: aangepast schoeisel en kledij, materiaal wordt door het beheerteam voorzien. Over de middag wordt gezorgd voor soep en/of drank.
 
Hopelijk mogen we terug op je steun rekenen.  Samen maken we werk van meer natuur in onze regio !
het beheerteam

Steun ons!

Testament

Ook als je er niet meer bent, kan je nog meer betekenen dan je denkt...

Neem Natuurpunt op in je testament

We denken liever niet aan de dag dat we er niet meer zullen zijn, maar toch is het zinvol om dat wel te doen. Ook als je er niet meer bent, kan je meer betekenen dan je denkt… Door het opstellen van een testament komt je geld terecht bij wie je belangrijk vindt.

Natuur in je testament

Testament voor de natuur

Je kent vast wel een mooi stukje natuur dat je nauw aan het hart ligt. Natuurpunt zet zich elke dag in om zo’n plekjes in Vlaanderen te beschermen. Je kan helpen door Natuurpunt of een project van Natuurpunt op te nemen in je testament. Natuurpunt kon dankzij legaten al tal van projecten realiseren.
Afgezien van het voorbehouden of ‘reservatair’ erfdeel dat aan echtgenoot, kinderen, of in bepaalde gevallen aan ouders toekomt en waaraan een testament geen afbreuk kan doen, blijft er steeds een beschikbaar deel over. Ook als je geen erfgenaam met een voorbehouden erfdeel hebt, heb je het recht het geheel of een deel van je vermogen over te maken of te schenken aan een stichting of vereniging. Schenk je aan een stichting of vereniging in de vorm van een duo-legaat, dan kunnen je andere erfgenamen overigens flink wat successierechten besparen. Meer info hierover vind je op www.testament.be.

Vragen?

Wil je meer weten over legaten ten voordele van Natuurpunt? Je kan de brochure ‘Giften, schenkingen en legaten’ aanvragen bij Ward Stulens, joost.verbeke@natuurpunt.be of via 015 29 72 47. De bestemming van een erfenis is een persoonlijke aangelegenheid die met de grootste discretie wordt behandeld.

Doe een gift ...

... en help de natuur in jouw buurt

Dagelijks komen mensen genieten van de rust in de natuur. Voor een wandeling, een fietstochtje, vogelkijken, buiten in de natuur kom je tot rust. Maar de druk op de weinige natuur die Vlaanderen nog rest, neemt alsmaar toe. Daarom is het belangrijk om grote, aaneengesloten gebieden te vormen.

Hoe groter de oppervlakte van een natuurgebied, hoe meer soorten planten en dieren er zijn, of hoe groter de biodiversiteit, hoe robuuster het ecosysteem.

Aankopen van gronden blijft de meest duurzame oplossing om de natuur te beschermen, te behouden en opnieuw te herstellen. Dit vergt een serieuze financiële inspanning.
Je kan Natuurpunt Boven-Schelde steunen met een gift.

Wil je onze aankopen in Merelbeke of De Pinte steunen, stort jouw bijdrage op rekening IBAN BE56 2930 2120 7588 met vermelding "project 6633 Scheldemeersen".

Wil je aankopen in Gavere steunen, stort jouw bijdrage op rekening IBAN BE56 2930 2120 7588 met vermelding "project 6200 Taerwemeersch".

Voor giften vanaf 40 euro wordt automatisch een fiscaal attest afgeleverd.

Recente wijzigingen  en nieuwtjes op de website

Nieuwe Groenlink is er! Klik op de link rechts! Veel leesplezier!

 

 


Over onze header

Klik hier als je meer wil weten over onze header (het vriendelijk glimlachende gezichtje bovenaan deze webpagina).
Ben je al geabonneerd op Natuur-bericht? Wil je weten wat we deze maand in de natuur zoal kunnen verwachten? Wil je elke dag een natuurweetje in jouw bus krijgen? Klik dan hier om meer te weten.

Groenlink januari - juni 2019

Groenlink 2019

Nieuwe Groenlink is er! Klik hier voor jouw digitale groenlink ! Veel leesplezier!

Konikpaarden in De Putten

Konikpaarden
Rond het reservaat de Putten werd deze zomer in kader van het natuurinrichtingsproject (samenwerking Vlaamse overheid VLM/ANB, gemeente, provincie en Natuurpunt) een groot raster geplaatst alsook veeroosters en klappoortjes.
 
Deze inrichtingsmaatregelen waren nodig om het geplande beheer mogelijk te maken. Dit beheer bestaat uit een jaarrond begrazing met paarden en een seizoensbegrazing (na het broedseizoen) met runderen van een lokale boer. Het resultaat zou een grote natte ruigte moeten opleveren, een wat ruiger natuurstreefbeeld dan in de meeste van onze percelen. De begrazing zorgt voor structuurvariatie (noodzakelijk voor tal van kleinere organismen) van en voor dynamiek in het landschap. Ze helpen mee om het landschap halfopen te houden.
 
Vanaf 1 december lopen daarom 4 konikpaarden (https://www.natuurpunt.be/pagina/konikpaard) vrij rond, ook op de dijkweg,  in dit ruim 20 ha grote begrazingsblok.  Je komt ze ongetwijfeld tegen op je wandeling en fietstocht door het gebied.  We vragen om de dieren absoluut  niet te voederen, ze zijn van nature zeer sterk en winterhard. Houd ook telkens een veilige afstand. Geniet ervan!!!

 

Groenlink .... 

Nog steeds zijn wij op zoek naar enthousiaste medewerkers om ons tijdschrift nieuw leven in te blazen.. 

Wie wil meehelpen? Graag een seintje via Groenlinkbovenschelde@gmail.comVandalisme in onze boomgaard te Schelderode

4 mei - vandalisme aan onze boomgaard

Ongeveer drie kwart van de fruitbomen in de boomgaard die  net deze winter werd aangepland zijn afgekraakt! Het moet een (of meer) volwassen man geweest zijn die in de nacht van 4 mei zo driest te werk zijn gegaan: sommige bomen zijn op meer dan één meter hoogte afgebroken en bovendien moet je over heel wat kracht beschikken om tientallen bomen op die manier af te breken. Ook de afsluiting van een naburige boer werd over de hele lengte doorgeknipt. Er werd bij de politie klacht ingediend tegen onbekenden. 

Link: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/binnenland/1.2649114

 

 Natuurpuntvlees te koop

Alle info vind je hier.

U bevindt zich hier: