Vrijdag 24 januari Nieuwjaarsreceptie en de algemene vergadering

Zoals elk jaar organiseren we op het einde van de maand januari onze nieuwjaarsreceptie. Zoals altijd gaat dit samen met de jaarlijkse ledenvergadering van Natuurpunt Boven-Schelde. We stellen je graag kort de verwezenlijkingen voor van 2019 en uiteraard komen ook de plannen voor 2020 aan bod. Alle geïnteresseerden, lid of niet, zijn welkom!

Onze activiteiten worden talrijker, onze ledenaantal groeit steeds verder. We komen en af toe helpende handen tekort en zoeken hier en daar wat hulp..
Heb je een ideetje of heb je zin om eens te helpen als vrijwilliger, één of meerdere keren ons te ondersteunen, of heb je gewoon interesse in onze werking, dan is dit het moment om kennis te maken met de ploeg.
De hapjes en drankjes zullen klaar staan!

Alvast van harte welkom!

Afspraak: 19:30-23:55
De Veldblomme, Veldstraat 50, Zevergem

Info: Willem Audoor 0487 720 810 (willem.audoor@telenet.be)

Zondag 26 januari Kiekendieventocht

Een klassieker om het jaar in te zetten. We schuimen de linker scheldeoever af, startend in de Kanaalzone om via het Groot Rietveld (Kallo-Beveren) en een aantal natuurgebieden rond de Waaslandhaven (Doel en omgeving) op te schuiven tot aan het Land van Saeftinghe (Nieuw-Namen, Zeeland) op zoek naar kiekendieven en andere wintervogels.

Afspraak: 08:00-19:00 Yachtdreef in Gent
Vergeet je warme kleren niet!
Lunch kan je meebrengen, maar we springen ook wel ergens binnen in een bakkerij, een frituur of een supermarkt.
Kostendelend rijden. Inschrijven is niet nodig

Info: Geert Spanoghe 0478 281 523 (geert.spanoghe@inbo.be)

Zondag 26 januari Knutselen met kinderen en hun (groot)ouder(s)

Om onze vogels in de winter aan voldoende voedsel te helpen, worden allerlei voedersilo’s en/of voederhuisjes verkocht.
Maar wist je dat we ze ook zelf kunnen maken? Samen met mama, papa, of oma en opa maken we het gezellig en knutselen we naar eigen keus een voedersilo in mekaar.

Afspraak: 14:00-16:30
College Paters Jozefieten,
Brusselsesteenweg 459, Melle
Lid Natuurpunt: €5 per kind
Geen lid Natuurpunt: €7 per kind

Info en inschrijven : Lieve Van Acker 0498 739 885 (lievevanacker@hotmail.com)

Beheerwerkdagen 2020 - eerste kwartaal

Beste natuurwerker, Onze eerste natuurwerkdag van 2020 gaat door op zaterdag 11 januari in Semmerzake. We snoeien onze prachtige houtwal op de Tarwemeersch. We herstellen een stukje afsluiting en verder plannen we een aantal werkjes op andere reservaatspercelen in de buurt. Als je na de feestdagen graag even uitwaait in onze natuur, is dit de ideale gelegenheid. Anderzijds zijn onze beheerwerken heel erg nodig om de kwaliteit van onze lokale natuur te versterken.
Op de middag voorzien we traditiegetrouw broodjes en een drankje. Iedereen van harte welkom. We geven uiteraard ook graag een woordje uitleg over onze reservaatspercelen en ambities in Semmerzake. Jouw hulp blijft onmisbaar.

Afspraak: van 9u-15.30u of kom gerust ook voor enkele uurtjes. Aan de Tarwemeersch in de Semmerzaakse meersen, Hofvijverstraat (zijstraat van de Grotenbroekstraat)

Info: Koen De Witte (0473 63 76 59)
of stuur een mail naar: groenlinkbovenschelde@gmail.com

Steun ons!

Testament

Ook als je er niet meer bent, kan je nog meer betekenen dan je denkt...

Neem Natuurpunt op in je testament

We denken liever niet aan de dag dat we er niet meer zullen zijn, maar toch is het zinvol om dat wel te doen. Ook als je er niet meer bent, kan je meer betekenen dan je denkt… Door het opstellen van een testament komt je geld terecht bij wie je belangrijk vindt.

Natuur in je testament

Testament voor de natuur

Je kent vast wel een mooi stukje natuur dat je nauw aan het hart ligt. Natuurpunt zet zich elke dag in om zo’n plekjes in Vlaanderen te beschermen. Je kan helpen door Natuurpunt of een project van Natuurpunt op te nemen in je testament. Natuurpunt kon dankzij legaten al tal van projecten realiseren.
Afgezien van het voorbehouden of ‘reservatair’ erfdeel dat aan echtgenoot, kinderen, of in bepaalde gevallen aan ouders toekomt en waaraan een testament geen afbreuk kan doen, blijft er steeds een beschikbaar deel over. Ook als je geen erfgenaam met een voorbehouden erfdeel hebt, heb je het recht het geheel of een deel van je vermogen over te maken of te schenken aan een stichting of vereniging. Schenk je aan een stichting of vereniging in de vorm van een duo-legaat, dan kunnen je andere erfgenamen overigens flink wat successierechten besparen. Meer info hierover vind je op www.testament.be.

Vragen?

Wil je meer weten over legaten ten voordele van Natuurpunt? Je kan de brochure ‘Giften, schenkingen en legaten’ aanvragen bij Ward Stulens, joost.verbeke@natuurpunt.be of via 015 29 72 47. De bestemming van een erfenis is een persoonlijke aangelegenheid die met de grootste discretie wordt behandeld.

Doe een gift ...

... en help de natuur in jouw buurt

Dagelijks komen mensen genieten van de rust in de natuur. Voor een wandeling, een fietstochtje, vogelkijken, buiten in de natuur kom je tot rust. Maar de druk op de weinige natuur die Vlaanderen nog rest, neemt alsmaar toe. Daarom is het belangrijk om grote, aaneengesloten gebieden te vormen.

Hoe groter de oppervlakte van een natuurgebied, hoe meer soorten planten en dieren er zijn, of hoe groter de biodiversiteit, hoe robuuster het ecosysteem.

Aankopen van gronden blijft de meest duurzame oplossing om de natuur te beschermen, te behouden en opnieuw te herstellen. Dit vergt een serieuze financiële inspanning.
Je kan Natuurpunt Boven-Schelde steunen met een gift.

Wil je onze aankopen in Merelbeke of De Pinte steunen, stort jouw bijdrage op rekening IBAN BE56 2930 2120 7588 met vermelding "project 6633 Scheldemeersen".

Wil je aankopen in Gavere steunen, stort jouw bijdrage op rekening IBAN BE56 2930 2120 7588 met vermelding "project 6200 Taerwemeersch".

Voor giften vanaf 40 euro wordt automatisch een fiscaal attest afgeleverd.

Recept koekjes Eetbare natuur

Ingrediënten: 250 gr noten, 90 gr suiker, 2 eieren, geraspte schil van 3/4 sinaasappel, 1 kleine theelepel kaneel

Doe alle ingrediënten in de keukenrobot.
Je kunt koekjes maken, ik bestrijk een bakplaat waar er een bakpapier op ligt met de pasta,
uitspreiden met een vork. Ik bak ze 20 min op 180 graden.
Daarna in stukken snijden (als nog warm is)

Veel succes
Griet

Recente wijzigingen  en nieuwtjes op de website

Nieuwe Groenlink is er! Klik op de link rechts! Veel leesplezier!

 

 


Over onze header

Klik hier als je meer wil weten over onze header (het vriendelijk glimlachende gezichtje bovenaan deze webpagina).
Ben je al geabonneerd op Natuur-bericht? Wil je weten wat we deze maand in de natuur zoal kunnen verwachten? Wil je elke dag een natuurweetje in jouw bus krijgen? Klik dan hier om meer te weten.

Groenlink januari-juni 2020

Groenlink 2019

Nieuwe Groenlink is er! Klik hier voor jouw digitale groenlink ! Veel leesplezier!

Konikpaarden in De Putten

Konikpaarden
Rond het reservaat de Putten werd deze zomer in kader van het natuurinrichtingsproject (samenwerking Vlaamse overheid VLM/ANB, gemeente, provincie en Natuurpunt) een groot raster geplaatst alsook veeroosters en klappoortjes.
 
Deze inrichtingsmaatregelen waren nodig om het geplande beheer mogelijk te maken. Dit beheer bestaat uit een jaarrond begrazing met paarden en een seizoensbegrazing (na het broedseizoen) met runderen van een lokale boer. Het resultaat zou een grote natte ruigte moeten opleveren, een wat ruiger natuurstreefbeeld dan in de meeste van onze percelen. De begrazing zorgt voor structuurvariatie (noodzakelijk voor tal van kleinere organismen) van en voor dynamiek in het landschap. Ze helpen mee om het landschap halfopen te houden.
 
Vanaf 1 december lopen daarom 4 konikpaarden (https://www.natuurpunt.be/pagina/konikpaard) vrij rond, ook op de dijkweg,  in dit ruim 20 ha grote begrazingsblok.  Je komt ze ongetwijfeld tegen op je wandeling en fietstocht door het gebied.  We vragen om de dieren absoluut  niet te voederen, ze zijn van nature zeer sterk en winterhard. Houd ook telkens een veilige afstand. Geniet ervan!!!

 

Groenlink .... 

Nog steeds zijn wij op zoek naar enthousiaste medewerkers om ons tijdschrift nieuw leven in te blazen.. 

Wie wil meehelpen? Graag een seintje via Groenlinkbovenschelde@gmail.comVandalisme in onze boomgaard te Schelderode

4 mei - vandalisme aan onze boomgaard

Ongeveer drie kwart van de fruitbomen in de boomgaard die  net deze winter werd aangepland zijn afgekraakt! Het moet een (of meer) volwassen man geweest zijn die in de nacht van 4 mei zo driest te werk zijn gegaan: sommige bomen zijn op meer dan één meter hoogte afgebroken en bovendien moet je over heel wat kracht beschikken om tientallen bomen op die manier af te breken. Ook de afsluiting van een naburige boer werd over de hele lengte doorgeknipt. Er werd bij de politie klacht ingediend tegen onbekenden. 

Link: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/binnenland/1.2649114

 

 Natuurpuntvlees te koop

Alle info vind je hier.

U bevindt zich hier: