Studie

Natuurstudie. Een vlag die vele ladingen dekt. Op de knieën, op zoek naar minuscule mosjes, met waadpak en schepnet aan de vistrap van Asper, fuiken plaatsen om Kamsalamander & co te strikken of life-traps met pindakaas uitzetten, hopend op een schattige Bosmuis. Het aanbod aan projecten is schier oneindig. Wie door het bos toch nog de bomen wil zien, vindt een handig overzicht op www.telmee.be.

Vogelen

Natuurpunt Boven-Schelde telt een actieve schare aan mensen die één of meerdere taxonomische groepen onderzoeken. Vooral aan vogelaars hebben we geen gebrek. ‘Voeren & Beloeren’, de jaarlijkse, winterse tuinvogeltelling, bijvoorbeeld. Een laagdrempelig instapproject. Vereisten? Een verrekijker, een uurtje tijd, iets wat op een tuin lijkt en een handige herkenningsfolder. Meer is er niet nodig. En toch kan door dergelijke ‘citizen science’-projecten wetenschappelijk relevante informatie worden ingezameld. Meedoen is dus de boodschap, met hoe meer, hoe beter. Op de pagina van de Vogelwerkgroep Gent+ wordt de waaier aan tel- en andere activiteiten ruimer toegelicht.

Vleermuizen en salamanders

Maar omdat vogels toch maar pluimen en poten zijn, hebben een aantal mensen ook andere projecten op het getouw gezet. Zo hebben we één van de meest actieve vleermuizenwerkgroepen van Vlaanderen. En wist je dat in de Makegemse Bossen alle Kamsalamanders individueel worden gevolgd? Elk exemplaar heeft immers een specifieke tekening op de buik. Telkens wanneer er eentje wordt gevangen, wordt dit buikpatroon gefotografeerd en wordt de foto toegevoegd aan een digitale ‘kamotheek’. Aan de hand van deze database kunnen o.a. populatieschattingen worden opgemaakt (de geschatte populatie Kamsalamanders van de Makegemse Bossen komt op 96 ex.). En met die gegevens kunnen we dan weer aan de slag om het beheer van het gebied bij te sturen. Meten is weten en hoe meer we weten, hoe beter we kunnen sturen.

Motten

Ook voor de nachtvlinders doen we het in onze afdeling lang niet slecht. Met 642 soorten kunnen we al onder de mensen komen. In onze afdeling werden de voorbije vijf jaar al twee nieuwe soorten voor België ontdekt en met toppers als Coureurmotje, een gezonde populatie Donkere Iepenuilen en een fraaie rits moerasnachtvlinders, gooien we hoge ogen. Toegegeven, het onderzoek blijft vooralsnog beperkt tot enkele tuinen (eentje in Merelbeke, één in Munte en eentje in Baaigem) met enkele voorzichtige stapjes richting Makegemse Bossen, het Gentbos en de Putten. Maar beetje bij beetje begint de afdelingslijst toch al ergens naar te lijken.

Ander grut

Loopkevers, xylobionten, waterkevers, lieveheersbeestjes, dagvlinders, libellen, mossen, … noem maar op: we hebben het allemaal al eens degelijk bestudeerd. En telkens kwamen er fraaie verrassingen uit. Vooral de Makegemse bossen bleken top (met een ganse rits oude bossoorten) maar ook De Putten scoorde (met Kleine Spinnende Watertor), net als de Sint-Elooisput (met Dertienstippelig Lieveheersbeestje) en de Merelbeekse bermen (met Soldaatje en Bijenorchis).

En het resultaat is...

Al dat gezoek, gespeur en gepeuter heeft geleid tot een fraaie reeks publicaties. Over de zomerkolonie Franjestaarten in het Heilig Geestgoed, de ontdekking van Nartus grapii en de verrassende terugkeer van Tweenervige Zegge in het Bruinbos of over de indrukwekkende najaarstrek op Baaigemkouter. Wist je trouwens dat er bij ons ook Steenmarters zitten, dat de Makegemse Bossen vleermuisgewijs nauwelijks moeten onderdoen voor het Zoniënwoud of dat er nu en dan ook Grote Vossen worden gespot? Paddenoverzetacties, ‘Vlindermee’, ‘Zwaluwen in nesten’, ‘Zie Zo Zoogdier’, ‘Kijk, een kikker!’: allemaal acties die binnen Natuur.Boven-Schelde op heel wat deelnemers kunnen rekenen. En daar zijn we blij om.

Doe mee!

Steeds vaker weten studiebureaus, stuur- en klankbordgroepen, adviesraden of universiteiten ons dan ook te vinden. De kennis die we de voorbije decennia in de regio hebben vergaard, is immers van onschatbare waarde om de ecologische potenties van de vallei van de Boven-Schelde, de Driesbeekvallei, de Vurtzak, het Gentbos en alle andere pareltjes binnen het afdelingsgebied ten volle te kunnen inschatten. Net daarom zal natuurstudie ook in de toekomst een belangrijke brok in onze werking vormen. Heb je zelf iets leuk gezien: voer het dan alvast in op onze waarnemingensite! Wil je zelf bij één of ander onderzoek betrokken worden: geef dan een seintje aan dominique.verbelen@natuurpunt.be.

U bevindt zich hier: