Help ons ... mee!

‘Word vrijwilliger’. Misschien niet meteen een slogan die echt aanspreekt. Gratis gaan werken in tijden van crisis. Daarvoor moet een mens goed op zijn hoofd zijn gevallen en een paar keer blijven botsen. Toch blijkt dit voor steeds meer mensen de ideale manier om wat rust te vinden. Niets moet, alles mag. Geen hiërarchische structuren, geen paperasserij en vooral: een ruim aanbod waaruit je net die taken kan kiezen die jou het beste liggen.

‘Jamaar, vrijwilliger bij Natuurpunt, moet je daar dan geen bioloog of zo voor zijn?’. Biologen zijn welkom, zeer zeker, net als gepensioneerde handigaards, broodjessmeerders, etikettenplakkers, taartenbakkers, taartenproevers, grimeuses, mensen die met een fototoestel overweg kunnen, iemand die de BBQ gaande houdt, wc-madammen, gidsen… noem maar op. Natuur.Boven-Schelde is na tien jaar werking uitgegroeid tot een actieve beweging voor en door vrijwilligers. Naarmate de afdeling groeit en het aantal activiteiten toeneemt, groeit echter ook de nood aan helpende handen.

Om u een idee te geven: op de Nacht van de Vleermuis, zorgen enkele tientallen vrijwilligers ervoor dat alles keurig verloopt. ‘Boink?! Enkele tientallen! Wat doen die dan allemaal?’ In de aanloop naar deze activiteit onderhoudt iemand de contacten met de brouwer - Natuurpunters drinken doorgaans aardig wat weg - , een affiche wordt gemaakt en bedeeld bij de plaatselijke middenstand, de  politie wordt op de hoogte gebracht van de verwachte volkstoeloop, mama’s en mémé’s bakken taarten, vrijwilligers met een neus voor commercie gaan op zoek naar sponsor. Tijdens de Nacht zetten we ledenwervers in, moet de bar worden bemand, zorgt een ploegje hupse meiden voor nog hupsere kinderanimatie (met beestige griezelverhalen), brandkorven wordt uitgezet langsheen het vleermuistraject en gidsen leiden de deelnemers langsheen de verschillende standjes op het traject. Geen bioloog te speuren. Alleen maar gouden vrijwilligers, mensen met een lijf vol engagement die ’s avonds allemaal met een goed gevoel naar huis gaan. Gewoon, omdat we er samen iets moois van hebben gemaakt, gedreven door één gedachte: meer en betere natuur voor iedereen.

Het klinkt misschien allemaal wat Bond-zonder-Namerig maar op zich is daar niets mis mee. Engagement is van alle tijden en vooral ook van alle leeftijden. Ons klein mannen gaan mee op bloemetjesverkoop of steken een handje toe tijdens de paddenoverzetacties. De mannen met poten aan hun lijf trekken de zondagochtend de meersen in om wilgen te knotten, een houtkant aan te planten, zwerfvuil te ruimen en naar de mis te gaan.  Sommigen steken elke week de handen uit de mouwen, anderen duiken maar één keer per jaar op. Geen probleem. Alle hulp is welkom en wordt met veel dank aanvaard.

Vereiste voorkennis? Geen. Vereiste diploma’s? Geen. Leeftijdsgrens? Geen. Verloning? Een goed gevoel, salamanders in de poel die jij mee hebt gegraven, lachende kindersnoeten, een groter draagvlak voor de natuur in jouw omgeving, een verzekering tegen ongevallen tijdens alle activiteiten en vooral de dynamiek van een enthousiaste ploeg die van de natuur wat moois wil maken!

Twijfel niet en neem gewoon eens contact op met Guy Huylebroeck guy.huylebroeck@skynet.be. Je kan gerust eerst wat de kat uit de boom kijken en proefdraaien. Lijkt het niet echt je ding. No hurries, no worries, no chicken, no curry. Maar word je toch gebeten door de Natuur.microbe, dan bestaat de kans dat je daar nooit meer van geneest. Join the club!

U bevindt zich hier: